Hooaja alguse mõtted ja emotsioonid

Möödunud hooajale punkti pannes ei teadnud ma, mis mind ees ootama hakkab. Teadsin vaid, et kõik järgnevad võistlused tuleb joosta põhiklassis ja et mul pole enam võimalust põgeneda juunioride lühemate ja kergemate radade juurde. Tuleb silmitsi seista pikkade radadega ja konkureerida sõpradega, kellega noorematena vaid naljatledes sellest rääkisime.

Eelmise aasta tulemuste põhjal pääsesin põhiklassi A-koondisesse ja suvel on ees ootamas kodune MM - motivatsiooni, mille pealt edasi minna peaks olema piisavalt.

Ettevalmistusperiood läks tõusude ja mõõnadega ning ei saa öelda, et see oleks just väga hea olnud. Treeningpause tuli erinevate põhjuste tõttu liialt palju. Kõige raskem osa oli kindlasti peale igat pausi uuesti alustamine, sest eelnevast vormist pidin mitu korralikku sammu tagasi astuma. Need olid nii vaimselt kui füüsiliselt väga proovilepanevad hetked. Õnneks olen õppinud iga pausi võtma kui organismi vajadust puhata, mis aitab neid kergemini taluda.

Sel aastal otsustasin võistlushooajaks valmistuda pea kuuajases lõunalaagris - Portugalis ja Itaalias. Kuna varasemalt pole ma nii pikas laagris käinud, kartsin kõige rohkem ületreenimist ja väsimuse kuhjumist. Seetõttu sai vastu võetud otsus, et lõunasse sõidan ilma igasuguste muude kohustusteta ning väsimuse ilmnemisel kuulan vaid sisetunnet ja puhkan kohe kui vaja.

Portugal sai sihtkohaks valitud oma erinevate maastikuvõimaluste tõttu. Esimese poole treenisin koos noorte- ja juunioridekoondisega Praia de Mira lähedastel rannikutel. Mõnusalt looklevad, hea läbitavusega metsad andsid suurepärase võimaluse oma orienteerumisoskuste meeldetuletamiseks. Teise poole Portugali laagrist moodustasid esimesed (treening)võistlused ja treeningud sisemaal Rocky mountains maastikel. Laager andis suurepärase tagasiside möödunud ettevalmistusest ning minu tugevatest ja nõrkadest külgedest, millele suuremat tähelepanu pöörata.

Lõunalaager jätkus Itaalias sprindilaagriga, mille eesmärgiks oli jalad liikuma saada ja kiire jooksu pealt kaardilugemist harjutada. Kuna MM'l lükatakse metsa- ja sprindidistantsid lahku, katsetati laagris kahte erinevat sprindiversiooni. Katsetused ja laagrilõpu võistlused muutsid laagri väga intensiivseks, kuid aitasid selle eesmärgile kaasa.
Tagasi Eestisse jõudes võtsin endale kohe haiguse külge, mis tähendas järjekordset mõõna. Esimesteks võistlusteks olin küll enamvähem terveks saanud, kuid nagu juba eelpool mainisin, olin eelnevast vormist mitu sammu tagasi astunud. Karjalaskevõistlusel astusin küll stardijoonele, kuid võitlesin terve raja nõrkuse ja rajalt ära tuleku mõtetega. Jooksin raja siiski lõpuni ning enesetunnet vaadates täitsa arvestatava ajaga. Pühapäevasel võistlusel otsustasin pealtvaataja rolli jääda, lootes, et suudan järgmiseks nädalavahetuseks järjele saada.

Karjalaskevõistluse tulemused SIIN.
GPS jälgimine SIIN.
Nädalaga oli enesetunne küll ainult paremuse poole liikunud, kuid päris korras veel kõik ei tundunud. Tegemist oli MMi katsevõistlustega, aga palju sa jõuad katsetada. Seetõttu sain korralduse võistlust mitte katsevõistlusena võtta. Laupäevasel tavarajal läksin starti treeneri vastuolust hoolimata, kuid pidin poolel rajal siiski alla vanduma. Kuigi jalad liikusid päris normaalselt, oli enesetunne kehv ja kopsud valutasid. Tulemuseks elu esimene katkestamine ja õppetund, et pean rohkem treenerit kuulama. Pühapäevasele lühirajale läksin siiski optimistlikult. Kopsud veel eelmisest päevast valutasid ja sooritus ei olnud just kõige parem, kuid tulemusega võin enamvähem rahule jääda. Sain kinnitust, et vorm on jälle tõusuteel.

Peko kevade 2.päeva tulemused SIIN.
1.päeva GPS jälgimine SIIN.
2.päeva GPS jälgimine SIIN.
Peko kevadele järgnes viiepäevane koondise laager Otepääl, kus modelleerisime MMi nädalat. Väga vahelduvast ilmast hoolimata oli nädal äärmiselt kasulik. Mõnusad ja vahelduvad ühised treeningud ning analüüsid aitasid motivatsiooni taas kõrgele ajada ja väsinuna oma orienteerumisoskused proovile panna. Nädala lõpetuseks toimus Tallinnas Jüriööjooks. Jooksin Võru esimeses võistkonnas neljandat vahetust. Minu eesmärgiks oli laagri lõpetuseks veel üks korralik pingutus teha ja näha, kui palju mu organism on võimeline väsinuna pingutama. Meie võistkonna võistlus lõppes kahjuks juba avavahetuses, kui vale punkti võtmise tõttu saime kirja tühistamise. Laura meie tühistamist ei teadnud ning tegi teises vahetuses väga korraliku soorituse ja tõi meie võistkonna liidrina finišisse. Oma vahetust läksin küll jooksma, kuid minu võistlusvaim oli rikutud. Üritasin pingutada ja korralikku sooritust teha, aga lõppkokkuvõttes jooksin siiski varuga. Ma ei suutnud küll oma eesmärki 100%liselt täita, kuid nägin, et olen juba peaaegu täielikult august välja roninud. Natukene on veel minna.

Järgmiseks võistluseks on 10mila Rootsis ja siis juba Eesti meistrivõistluste lühirada. Plaaniks on kahe nädala pärast täielikult rajal tagasi olla ja end Eesti paremikuga proovile panna.

Kommentaarid