Eesti meistrivõistlused 2014 & noorte Jukola

Peale EM'i pidin tegema jooksmisest pikema pausi, kuna põlvehäda oli taas tee minuni leidnud. Kolme nädala jooksul üritasin hooaja esimesest poolest välja puhata ning tegin alternatiivtrennidena jalgrattasõitu. Enam-vähem ilma valuta sain joosta alles Põlva MV-l. Norras käigu ja EMV'de vahel tegin päris mitu võistlust treeninguna kaasa, mis lõppesid päris edukalt. Sai nii Lätis kui ka Venemaal käidud. Sealjuures tegin enda esimese võistluse naiste eliidi klassis.

Ma olin hooaja esimesest poolest ilusti taastunud ning EMV'deks valmis. Ees ootas raske nädalavahetus, kus 24h jooksul tuli teha kolm starti: sprint, öine ja sprinditeade. Eesmärgiks oli kõikidelt distantsidelt kuld võtta.

EMV sprint
Aeg: 14:09
Rada: 2,3km
Koht: 1./10.
Hommikul ärgates võistlustunnet polnud, kuid õnneks saavutasin selle umbes tund aega enne starti. K-punkti joostes lugesin kaks etappi ette. Esimese punkti sain ilusti. Teise joostes lõin korraks kõhklema ning seisatasin. Neljandasse joostes ei lugenud ma korralikult punkti asukohta välja ning tegin kuuri ümber lisaringi. Kaheksandasse ja üheksandasse läksin väga ebakindlalt. Üheteistkümnendast välja joostes libastusin ning kukkusin. Viiendast punktist saati püüdsin järjest kinni enda ees startinud konkurendid ning möödusin neist. Rada läks hästi, jooksmine ei valmistanud suuremaid probleeme ning etapid suutsin ilusti ette lugeda. Võit tuli kindlalt, pea pooleteist minutiga.
Tulemused


EMV öine
Aeg: 50:23
Rada: 6,1km
Koht: 1./8.
Peale sprindi autasustamist läksin koju ning puhkasin öiseks. Rajale minnes polnud võistlustundest juttugi. Esimesse punkti läksin väga ebakindlalt. Soos seisin pikemat aega ning üritasin kompassi ja kaarti klappima saada. Punkti kätte saades jõudis mulle alles kohale see, et tegemist on öise võistlusega ning see pole see, mis valges orienteerumine. Edasisel rajal üritasin võimalikult palju teevariante kasutada. Teelt kolmandasse keerates lasin end kaasvõistlejatest segada ning seisin taaskord, et keskendumist tagasi saada. Neljanda sain ilusti. Viiendaga tekkis punkti eel probleeme, sest ma ei saanud enda täpsest asukohast aru. Seitsmendasse tuli kehv teevalik, kui otsustasin künka ja lohu vahelt punktile läheneda. Lõppes minu teevalik sellega, et hakkasin endas kõhklema ning jooksin suunaga lohuni välja, et siis kindla peale punkti minna. Kaheksandasse jälle sik-sak teevalik. Üheksandast jooksin paremalt mööda. Enda õnneks läksin igaks juhuks natuke vasakule ning nägin ära järsaku, peale mida sain punkti kätte. Kaks viimast punkti võtsin rahulikult, aga kindlalt. Rada tundus joostes üsna keeruline, kuid see võis tulla ka sellest, et mul polnud võistlustunnet, keskendumine kadus pidevalt ära ning ma ei saanud kaardi ja kompassiga väga head kontakti. Võtsin taaskord kindla võidu, seekord pea kaheksa minutiga.
Tulemused


EMV sprinditeade
Aeg: 13:12
Rada: 2km
Vahetuse koht: 1./6.
Võistkonna koht: 1./6.
Soojendust tehes oli samm raske ning sprindist ja öisest kerge väsimus sees. Jooksime järjestuses: Laura-Janek-Tanel-mina. Kõik võistkonnakaaslased tegid ees suurepärase töö ära ning minule jäi vaid vormistamise küsimus. Esimesse punkti läksin paremalt, mis oli vale valik. Viiendasse minnes olin segaduses ning seisin mõne hetke. Ülejäänud rada läks normaalselt. Raja keskosas tegin veel mõned seisakud, et korralikult kaarti lugeda ning õiged punktid õiges järjekorras võtta, kuid see oli ilmselgelt ainuõige teguviis. Võit tuli pea kümne minutiga.
Tulemused



Seatud eesmärk: 24h jooksul kolm Eesti meistrivõistluste kulda võtta, õnnestus suurepäraselt ning kindla eduga kõikidel distantsidel. Järgneva nädalavahetuse otsustasin ratta-o EMV asemel veeta Soomes, kus jooksin Hiidenkiertäjät klubi eest enda elu viimasel noorte Jukolal.

Noorte Jukola
Aeg: 42:07
Rada: 4,9km
Vahetuse koht: 36./172.
Võistkonna koht: 5./168.
Jooksin kuuendat ehk eelviimast vahetust ning rajale sain 11.kohal. Raja algus polnud midagi keerulist ning tõstsin meie võistkonna koheselt 7ndaks. Neljandasse punkti minnes tee peal püüdsin kinni ka kuuenda koha, soos läksime lahku ning konkurent kadus silmapiirilt. Soost metsa jõudes kaldusin paremale ning olin hetke segaduses. Neljanda-viienda etapi poole peal suutsin järje täielikult ära kaotada ning kaotsi läks ca 2 minutit. Järgmised punktid võtsin kindla peale. Eelviimase punkti eel kadus mõistus täielikult. Jooksin sellest u 10-20m kauguselt mööda, üle lageda riba metsa, kus tundus olevat see koht, kus peaks minu punkt olema, aga mida ei olnud, oli punkt. Seisin-kõndisin segadusest ning üritasin midagi aru saada. Kahe minuti järel jõudsin alles õigesse kohta. Eelviimase punktiga lasin neli konkurenti mööda ning lõpetasin 11.kohal. Mulle ei jõua kohale kuidas saab selliseid vigu teha. Meie viimane vahetus tegi väga hea jooksu ning tõstis meid 5.kohale! Kolmandast kohast jäi lahutama 2 minutit...


Kogesin taaskord, et ma ei oska Soome maastikul joosta. Teedel ja metsa all joostes jõudsin konkurentidele vabalt järele, kuid niipea, kui tuli kivine maastikuosa, langes tempo olematuseni. Sellel võistlusel ei olnud jooksu pealt kaardilugemisel suuremaid probleeme, kui viies etapp välja arvata, kuid üldjoontes on see jooksmise kõrval omaette teema.
Tulemused

EMV tavarada
Aeg: 55:12
Rada: 5,5km
Koht: 1./8.
Stardist esimesse punkti joostes ei suutnud kaardiga absoluutselt kontakti saavutada ning sel hetkel tundus ka kompass üleliigsena. Plaan oli joosta suunaga raiesmikuni ning sealt äärest punkti liikuda, tulemuseks oli aga u 2 minutit ajakadu ja enda paika saamine neljanda punkti kõrval teel. Teine etapp möödus sarnase peata olekuga. Punktist välja joostes olin kindlalt paigas. Kompassi vaatamata liikusin aga mäest otse alla lohkudeni, peale mida läksin uuesti mäe otsa tagasi. Natuke aega seismist ning võtsin punkti kindlalt. U 1,5 minutine viga. Järgmised kolm etappi võtsin korralikult. Kaardiga saavutasin mingisuguse kontakti ning kompassi jälgimine hakkas ka vaikselt sujuma. Kuuendal etapil teelt metsa keerates üritasin liiga palju enda täpset asukohta välja lugeda, kuigi oleks võinud lihtsalt suunaga raiesmikuni välja joosta. Seitsmendasse ja kaheksandasse minnes sai võsas seigelda. Üheksanda punkti võtsin väga ebakindlalt. Kümnenda etapi alguses sai taas võsa läbida. Kaheteistkümnenda punkti eel läbisin liiga palju sood. Jooks oli väga konarlik, sujuvat kontakti kaardi ja kompassiga ei saanud raja lõpuni, kuid ettevaatlik jooks aitas mul võtta järjekordse meistritiitli. Edu teise koha ees 8,5 minutit.
Tulemused


EMV noorte teade
Aeg: 47:09
Rada: 5,6km
Vahetuse koht: 5./7.
Võistkonna koht: 4./9.
Kuna Laura sõitis Austriasse sõjaväelaste MM'le, siis ei saanud me enda võistkonda kokku ning jooksin koos poistega. Läksin teise võistkonna viimast vahetust. Rajale sain viiendal kohal West'i võistkonna järel. Raja algus läks hästi, punktid võtsin kindla peale. Viienda punkti eel tegin väikese vea, kui läksin liialt vasakule. Kümnendasse vale teevalik läbi rohelise. Raja teise poole võtsin samuti kindlalt. Väikesed vead ja seisakud olid terve raja vältel. Jooksin välja enda võistkonna kõige parema aja ning tõstsin meid neljandaks.
Tulemused


Viimased Eesti meistrivõistlused olid ees ootamas. Jooksmisest oli veninud hooajast vaikselt kõrini saanud. Eesmärgiks oli järjekordne kuld võtta, sest siis olen kõik EMV individuaaldistantsid sel aastal võitnud.

EMV pikk rada
Aeg: 1:28:34
Rada: 11,1km
Koht: 1./6.
Võistlusdistants, mis mulle ühisstardi ja hajutuseta raja tõttu on senimaani kõige vähem meeldinud. Sel korral oli kõikidel radadel planeeritud ka hajutus, mis tundus ainult positiivsena. Alustasin rada kõnnisammudega, peale mida panin tempo peale, et mitte korrata eelmise aasta viga, kus me väga pikalt kõik koos jooksime. Doris ja Kristel tulid minu tempoga kaasa. Jooksime pikalt mööda teed. Soo kõrvalt raiesmiku ääres olevale teerajale, kus jälle pikalt jooksime. Seejärel metsa piiri mööda, kus puuoksad olid risti-rästi maas, üle tee, läbi rohelise ja üle raiesmiku punkti. Teise minnes Kristel eemaldus meist. Otsustasin kasutada metsaveoteed, soo äärt ning siis suunaga läbi rohelise. Suutsin vahepeal väga segadusse sattuda ning end kindlalt paika sain punkti eel olevas soos. Kolmandasse punkti tegin suurema vea. Plaanisin joosta raiesmiku ääres oleva ojani, et sealt kaudu punktile läheneda. Lõpetasin aga vasakul oleva raiesmiku ääres, edasi jooksin läbi soo. Lagedani jõudes olin väga segaduses. Paika sain end lagedal oleva tiigi järgi. Neljanda punkti sain ilusti. Järgnes liblikas, mis meid Dorisega eri suundadesse ajas. Väga hea, sest mulle meeldib üksinda joosta! Tempo käis aga väga alla ning järgmised kolm etappi liikusin kui tigu. Lisaks tegin palju seisakuid ning kuuendaga vea. Kaotust kogunes nende kolme punktiga ca 3,5-4 minutit! Liblika teine ring läks tunduvalt paremini. Vea tegin kümnendaga, kui jooksin mõtlematult vale suunaga välja.. Kaheteistkümnenda võtsin kindla peale. Kolmeteistkümnendasse jooksin suunaga sihini, pikalt mööda seda ning teelt alla lohku. Konkurente ei näinud, kuid teadsin, et Kristel on ees. Viieteistkümnendasse tegin lisahaagi, kuna ei vaadanud piisavalt kompassi. Kuueteistkümnenda sain korralikult. Järgmise etapi otsustasin mööda teed minna. Jooksin etapi koos M16 klassi võistlejatega. Rohelise äärest punktile lähenedes nägin kuidas Kristel juba järgmist etappi alustas. Kaardilt raja lõpuosa vaadates tundus, et ma ei suuda endale seatud eesmärki täita ning tuleb leppida teise kohaga. Kahekümnendasse punkti joostes tee peal nägin kuidas konkurent punkti poole minevast sihi otsast mööda jooksis ning läksin tänu sellele liidriks. Viimased kaks punkti võtsin väga kindlalt ning võit tuli koju tänu heale õnnele!


Senimaani polnud see veel õnnestunud, kuid see aasta tuli ära. KÕIKIDELT EMV INDIVIDUAALDISTANTSIDELT KULD! Eesmärk täidetud, nüüd võib rahuliku südamega endale jooksmisest kerge puhkuse lubada.


Järgmiseks võistluseks saab olema Baltic Junior Cup Poolas novembri alguses.

Kommentaarid